Sporing på nettet

Sporing på nettet

Har du noen gang lurt på, hvorfor det er gratis å bruke sosiale medier som Facebook, Google og Twitter?  Du har kanskje søkt på en bil, også får du uendelige annonser relatert til ditt siste søk på Google. Dette er ikke tilfeldig. I denne bloggposten har jeg tenkt å skrive om sporing/overvåkning og hvordan ulike selskaper bruker din informasjon på nettet til å sende deg relevante annonser.

Så hva er sporing?

I følge sikkerhet selskapet f-secure, Tracking eller sporing er en prosess der nettsteder identifiserer enkelte brukere og samler informasjon om dem. Dette skjer vanligvis gjennom sporing av informasjonskapsler (coocies), men også e-postadresser, sosiale medier-kontoer og forskjellige andre måter. (figur1).

Slik blir du sporet

I følge en rapport fra datatilsynet og teknologirådet er informasjonskapsler, eller «cookies» den mest utbredte formen for sporing på nett, Når vi besøker en nettside legges det via nettleseren igjen en liten kode på maskinen vår som gjør den gjenkjennelig ved et senere besøk på den samme side. Filen sørger for at eieren får informasjon om hva du som bruker foretar deg på sidene.

Bilde 1 : https://ibb.co/hGtpyG

IP-ADRESSER

En IP-adresse er en identifikator for en enhet (for eksempel en pc eller et nettbrett) i et nettverk. Når en bruker besøker et nettsted, kan IP-adressen gi informasjon om for eksempel brukerens posisjon. Dersom brukeren har en fast IP-adresse, vil det være mulig å følge den samme brukeren over tid.

I dag finnes det ulike programmer som forhindrer slike sporing. Disse programmene gir deg også oversikt over nettstedet/selskaper som prøver å spore. I denne bloggposten har jeg brukt F-Secure som referanse. Det er et finsk anti-virus og datasikkerhetsfirma for å sikre mot sporing og trusler fra nettet.

Etter en vanlig nettsurfing, med besøk av et par nettsteder fikk jeg denne grafen fra F-Secure Freecom, som gir oversikt over nettsider og selskaper som prøver å spore gjennom Cookies, eller ip adressen ( figur 2 ). Følgende graf er hentet ut av F-Secure freedom,Denne grafen viser antall sporings forsøk etter en vanlig nettsurfing. Jeg var inn på nyhetsidene BBC og CNN for å lese nyheter. Totalt fikk jeg ca. 140 sporings forsøk fra ulike selskaper som prøvde å spore IP-adressen min.

Bilde 2 : https://ibb.co/da1RdG

 

 

Sporing og nettverks trafikk

Et annet relevant tema i forhold til sporing på nettet er nettverks trafikk. En undersøkelse fra sikkerhet selskapet F-Secure viser at det er en tett relasjon mellom tredjepartssporing og netthastigheten.

I følge forskere fra F-Secure, når man blir sporet av en tredjepart, laster man uvitende ned mye ekstra innhold. Dette betyr selvsagt at båndbredden blir brukt opp i prosessen. For å bevise dette har forskere gjennomført et lite eksperiment.Forårsaker sporing at sidene lastes tregere? Forårsaker sporing økning av datastørrelsen på nettsidene?

Resultatene viser at tredjeparts sporing øker både størrelsen på nettstedene og fører til at det tar lengre tid å laste dem. Under ser vi resultatet fra undersøkelsen har blitt gjennomført av F-Secures teknikere.  Det viser seg at uten sporing vil størrelsen på nettstedene bli 3.55% mindre. Dette påvirker også hastigheten på opplastningen.

Bilde 3 : https://ibb.co/evtYQw

Pages loaded 30% – 90% faster                       Page load size dropped 3% – 55%

Sponsored search markets og sporing

I følge rapporten overvåkingsøkonomien som er resultatet av et samarbeid mellom Teknologirådet og datatilsynet. «Når du går inn på en nettavis, blir det kontakt mellom nettleseren din og en annonseserver. Serveren gir så beskjed til nettavisen om at den skal fylle opp plassen på siden som er satt av til annonser. Nettavisen sender så en melding til annonsebørs, hvor kjøpere av annonseplassene legger inn bud på deg, basert på informasjon de har om deg og din nettbruk. Informasjon kan inkludere hvor du er, kjønn og interesser». Basert på denne informasjonen beregner en algoritme hvor mye du er verdt, og den som har det høyeste budet vinner og får retten til å vise deg sin annonse. Dette er et lite nettverk av 3 eller 4 deltakere.

 

Referanser:

https://campaigns.f-secure.com/freedome/whoistrackingme/en_global/tracking.html

http://mm.aftenposten.no/2016/01/27-pdfs/Personvernrapporten_2016.pdf